Duurzaamheid in de praktijk: Innovatieve houtbouw

Een duurzame toekomst voor onze huurders


Gebruik van gezonde bouwmaterialen
Een van onze speerpunten op het gebied van duurzaamheid is het gebruik van gezonde bouwmaterialen. KleurrijkWonen bouwt en onderhoudt woningen steeds vaker met materialen die goed zijn voor de gebruikers, het milieu en de mensen die ermee werken. De grondstoffen zijn gemaakt door de natuur zelf, met een hoge kwaliteit.

Woningen en gebouwen worden wat ons betreft een opslag van materialen en grondstoffen. Als we deze niet meer nodig hebben, dan worden ze opnieuw gebruikt. Wat we uiteindelijk willen bereiken, is dat we op een circulaire manier bouwen zonder afval en dat al onze huurders in een gezonde en veilige leefomgeving wonen.

Innovatieve houtbouw voor circulaire en biobased woningen
Een voorbeeld van hoe wij gezonde bouwmaterialen toepassen, is de ontwikkeling van een circulair, biobased, energieleverend en natuurinclusief bouwconcept voor de sociale huursector. De woningen die volgens dit concept worden gebouwd, zijn volledig van hout (massief hout.) Zo ontstaat niet alleen een duurzame woning, maar ook een woning met een heel fijn binnenklimaat.

De oplevering van de eerste (model)woning is nu een feit en hebben we de naam Optimus gegeven. Dit het Latijnse woord voor De Allerbeste; we maken alleen gebruik van de meest duurzame materialen en innovaties! Lees ook het artikel in het AD over dit initiatief.

Een dergelijke woning kan je alleen in nauwe samenwerking met andere zeer betrokken en innovatieve partijen ontwikkelen. Want alleen door de samenwerking met uiteenlopende partijen, kom je tot de beste oplossingen.

Kostenefficiency door modulaire bouwconstructies
Voor ons als woningcorporatie was het van belang om op een doordachte manier verschillende woonmodules te ontwerpen. Verschillende verdiepingsgrote modules kunnen worden gecombineerd tot verschillende woningtypen. We hebben dan keus in het ontwerp van nieuwe woningen. Met natuurlijk als uiteindelijke doel om circulaire, biobased en zeer energiezuinige woningen ook bereikbaar te maken voor onze huurders. Dit bereiken we door de modules kant en klaar te fabriceren (dus inclusief afwerking en installaties!) in een fabriek onder geconditioneerde omstandigheden. Na fabricage hoeven de woningen dus alleen nog maar op een bouwplaats te worden gemonteerd.

Stap voor stap naar de meest duurzame en rendabele oplossing
Zoals gezegd, is het komen tot de meest duurzame en kostenefficiënte oplossing een heel proces. In onderstaande filmpjes leggen wij uit hoe dit in zijn werk is gegaan. Wilt u hierover meer weten? Neem contact op met Lennart de Vos, Adviseur/Projectmanager, l.devos@kleurrijkwonen.nl, (0345) 596267.

In aansprekende filmpjes ziet u hoe het idee van modulaire houtbouw is ontstaan en uitgewerkt

Deel 1 - Toekomstbestendig bouwen
Het bouwen aan een duurzame toekomst voor onze huurders kunnen we niet alleen. Daarom werken we nauw samen met andere innovatieve partijen. We zochten oplossingen voor modulaire houtbouw.

Deel 2 - De voorbereidingen in de fabriek
Bij modulair bouwen moet gebruik gemaakt worden van andere bouwprocessen. Samen is gekeken hoe deze processen zo kostenefficiënt ingericht konden worden.

Deel 3 - Woningcorporaties nemen voortouw
Al decennia lang zorgen woningcorporaties voor een gezonde woonomgeving van haar huurders. Duurzaamheid is daarbij nu ook een niet meer weg te denken thema.

Deel 4 - De eerste woning is opgeleverd
De oplevering van de eerste (model)woning is een feit en hebben we de naam Optimus gegeven. Dit het Latijnse woord voor De Allerbeste!